Työelämäprofessori Vesa Vihriälä ja hänen työryhmänsä esittää hallitukselle oppivelvollisuuden pidentämistä, lukukausimaksuja ja tukea yrityksille. Vihriälän varoittaa, että Suomella voisi olla edessä jopa talouden menetetty vuosikymmen, jolla hän johtaa siihen, että hallituksen pitäisi puuttua vakavasti asiaan. 

 

Totta tosiaan koronakriisi vaikutti ja vaikuttaa Suomen talouteen edelleen, ja asialle pitäisi tehdä nopeasti jotain. Itse en ajattele, että oppivelvollisuuden pidentäminen olisi oiva ratkaisu, vaan keskittyisin enemmän oppimisvelvollisuudessa vietetyn ajan optimointiin. Esimerkiksi ala-asteen koulupäivät voisivat olla pidempiä. 

 

Lukukausimaksut eivät niinkään ratkaise asiaa. Kannatan sitä, että kaikilla Suomen kansalaisilla olisi yhtä hyvät mahdollisuudet saada korkeampaa koulutusta. Maltillistenkin lukukausimaksujen lisääminen voisi olla kohtalokasta joillekin oppilaille, sillä koulukirjatkin maksavat yhä paljon. Omalla kokemuksella en niinkään voi ottaa kantaa, mutta uskon, että on parempi, että kaikkien koulutus maksettaisiin täysin veroilla. 

 

Yritykset tarvitsevat tukea. Olen niin sillä kannalla, että en edes ajattele sen olevan mielipide. Suomen verosysteemi ei oikein kannata yrittäjyyttä, joten suomalaisten yrittäjyys on ollut vähäistä muihin valtioihin verrattuna. Ja koronakriisin myötä suomalaiset pienyritykset ovat suuressa vaarassa ilman valtion tukea. Sanoisin yritysten tukemisen olevan paras ratkaisu tähän tilanteeseen.