Tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämä ehdotus niin sanotun ”nyrkkiryhmän” eli asiantuntijoista koostuvan kriisiryhmän perustamisesta avuksi taisteluun maailmanlaajuista COVID-19 -pandemiaa vastaan on aiheuttanut kohua mediassa. Presidentin ehdotusta on kritisoitu, sillä sen katsotaan olevan presidentin valtaoikeuksien ulkopuolella. Kuten tiedämme, Suomen sisäpolitiikka on hallituksen alaa, ei tasavallan presidentin.

Hallituksen asema on tässä vaikeassa tilanteessa tärkeä, mutta mielestäni yhtä tärkeää on myös, että presidenttimme antaa oman panoksensa ja tekee voitavansa yhteiskuntamme hyväksi. Vaikka yhteiskuntamme onkin ajautunut tähän poikkeustilaan, on johtajien ja hallintoelinten pysyttäydyttävä kuitenkin valtansa rajoissa, myös presidentin. Ymmärrän kuitenkin, että valmiuslain käyttöönottamiseen liittyy epäselvyyksiä, sillä olemme ottaneet sen käyttöön vaarallisen tartuntataudin vuoksi, emmekä vaikkapa sotatilan, jolloin linjat olisivat voineet olla hieman selkeämmät. Valtansa rajaa voi olla siis vaikea erottaa.

 Meidän kaikkien täytyy puhaltaa yhteen hiileen eikä nyt ei ole aikaa sille, että valtionhallintomme rakoilee. Uskon, ettei tässä kuitenkaan ole aihetta sen suuremmille murheille. Mielestäni Suomen valtionhallinto on tähän mennessä toiminut tilanteen vaatimalla tavalla ja tehnyt oikeita ratkaisuja. Tilanne on uusi kaikille ja kaikki varmasti yrittävät parhaansa sen normalisoinnissa.

https://yle.fi/uutiset/3-11284557