Ylen nettisivuilla julkaistussa uutisessa kerrotaan Lännen Median selvittäneen koronarajoitusten vaikutuksia muiden tartuntatautien leviämiseen. Tänä vuonna maalis-huhtikuussa influenssatartuntoja todettiin puolet vähemmän kuin viime vuonna. Kun tämän vuoden maaliskuussa influenssatartuntoja oli 2 700, niin viime maaliskuussa vastaava luku oli yli 5 000. Todettujen influenssatapauksien määrä tänä vuonna on poikkeuksellisen pieni osa siitä, mikä tilanne oli maaliskuussa vuonna 2018, kun tapauksia oli yli 12 000. 

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan influenssakuolemat ovat voineet vähentyä koronarajoitusten myötä. Influenssana kuolee satoja ihmisiä joka vuosi, mutta kun nyt tartuntojakin koronaa lukuun ottamatta on vähemmän kuin aikaisemmin, on hyvin todennäköistä, että kuolemat muihinkin tartuntatauteihin vähenevät. Myös esimerkiksi norovirustapauksien määrä oli tämän vuoden maalis-huhtikuussa neljännes siitä, mitä se oli edellisenä vuonna. Silloin tapauksia kirjattiin viidestä sadasta vajaaseen tuhanteen kuukauden aikana. 

 

Mielestäni on positiivista, että kun tarkoituksena on maailmanlaajuisen koronaviruksen leviämisen pysäyttäminen, saadaan vähennettyä myös muita tartuntatautitapauksia. Toki on hyvin loogista, että tartuntatapaukset muissa taudeissa ovat vähentyneet, sillä ihmiset pysyvät suurimmaksi osaksi kotona ja välttävät fyysistä kontaktia muiden kanssa. Oma näkemykseni rajoituksiin ja tartuntatautien leviämisen hillitsemiseen on se, että kun elämme näitä poikkeuksellisia aikoja ja on harvinainen mahdollisuus välttää ylipäätään kaikkia tartuntoja, kannattaa tämä tilaisuus käyttää hyväksi. Kukaan ei kuitenkaan osaa ennustaa tartuntatautien leviämisen kehitystä, kun koronarajoituksia aletaan purkamaan.