4.5.2020 hallitus julkaisi asioita mistä höllätään ja mitkä rajoitukset pysyvät samana koronavirus rajoitusten suhteen. Otan kirjoituksessani esille kaksi eri ikäryhmää, johon korona on vaikuttanut. Onko rajoitusten purkamisesta ja niiden pitämisestä enemmän hyötyä, vai haittaa? 

 

Yli 70-vuotiaita rajoitus koskee edelleen mutta tuleeko meillä aina mietityksi, miten vanhuksilla, joilla oletetusti elinaikaa on vähemmän vaikuttaa nämä rajoitukset. Vanhemmille ihmisille läheisten vierailut ja heidän läsnäolo voi olla todella tärkeä tukipilari muuten yksinäisessä elämässä, esimerkiksi vanhainkodissa, mutta myös kotona puolison menehdyttyä. Myös psyykkinen hyvinvointi kärsii ja niin myös fyysinenkin. Pelko ulkona liikkumiselle voi rappeuttaa kuntoa muuten perusterveellä ihmisellä. Jos vanhemmalla ihmisellä on joitain ei akuutteja vaivoja, ei hän välttämättä uskalla hakeutua lääkäriin peläten saavansa koronan sieltä, ja näin vaivat kasaantuvat. Korona tilanteen hellittäessä paljon ihmisiä hakeutuu hoitoon ja näin terveydenhuolto kuormittuu yhdessä rysäyksessä. 

 

Lapset pääsevät takaisin kouluun. Joillekin lapsille voi kouluun meneminen olla joutumista mutta joillekin taas pääsemistä. Lapsille, jotka tulevat huonommista kotioloista, voi koulu olla heille turvallisin paikka, sillä kotona voi ilmetä väkivaltaa ja päihdeongelmia. Suurimmalle osalle meistä nämä asiat ovat absurdeja, mutta joillekin voi tämä olla arkipäivää. Jo pelkästään kouluruoka, jolle meistä varmasti useampi on nyrpistellyt nenää, voi olla jollekin lapselle olla ainoa lämmin ruoka päivässä. Kouluun palaaminen voi osittain myös pelottaa lapsia, sillä varmasti monet lapset ovat kuulleet vanhempiensa puhuvan vakavasti aiheesta. Tämä voi vähentää lapsien huoletonta elämänasennetta, joka ei ole ollenkaan hyvä juttu.