COVID-19-infektio on korona-viruksiin kuuluva vakava infektio, joka on levinnyt ympäri maapalloa tehden suurta tuhoa eri maissa. COVID-19 infektio aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa korona-virus-tartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen, jonka tiedetään olevan vaikeahoitoinen. Tällä hetkellä yleisenä toimintatapana on yrittää rajoittaa tautiin sairastuneiden lukumäärä, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittäisi potilaiden hoitoon. Monet maat, Suomi mukaan lukien ovatkin joutuneet julistamaan poikkeustilan. Viimeksi Suomessa on ollut poikkeustila talvisodan aikana, eli kyseessä on hyvin poikkeuksellinen, mutta mielestäni perusteltu ratkaisu.

Poikkeustilat ja rajoitukset vaikuttavat mielestäni eniten tällä hetkillä nuorisoon. Nuoret joutuvat käymään koulua kotoa pitäen etänä tietokoneen välityksellä. Ensi alkuun tämä tuntui houkuttelevalta, kuin olisi pitkällä lomalla. Hyvin nopeasti lähes kaikki, kuten minäkin, totesin, että eristys ilman kavereita ja koulun tuomaan arkirytmiä on pitkästyttävää. Etä-opiskeluun liittyen on vaarana, että koulua käydään ”vasemmalla kädellä”, kun kukaan ei ole valvomassa mitä ruudun toisella puolella oppilas tekee tai lunttaako hän esimerkiksi kokeissa/testeissä.

Hallituksen toimet vaikuttavat nuorten aktiviteetteihin myös vapaa-ajalla. Erilaisia vapaa-ajan aktiviteettejä on jouduttu sulkemaan, minkä seurauksena nuoret joutuvat viettämään aikaisempaa paljon enemmän aikaa kotona. Julkiset ja yksityiset yli 10 hengen kokoontumiset, on kielletty, mikä tarkoittaa sitä, että myös kavereiden näkeminen on hankaloitunut nuorilla todella paljon. Jouduin itse palaamaan kesken vaihto-oppilasvuotta USA:sta koronan vuoksi ja odotin kovasti näkeväni kaikki kaverit Suomessa. Tämä ei onnistunut. Jouduin aluksi kahden viikon karanteeniin ja kun se oli ohi, poikkeuslaki olikin jo voimassa. Tämä oli alussa hyvin masentavaa ja seinät tuntuivat kaatuvan päälle. Kesän Qstock-viikonlopun aikoihin meille oli tulossa kavereita jenkkilästä, nämäkin on nyt peruttu, kuten myös kauan odotettu Ibizan reissu kavereiden kanssa. Suunnitelmat kavereiden kanssa vietetystä kesästä muuttuivat kertaheitolla kotoiluun ja mökkeilyyn perheen kanssa.

On päivän selvää, että eristämistoiminnoilla on ollut myös muitakin negatiivisia vaikutuksia nuorille. Osalle nuoria koulu on ollut ainoa arkirytmiä ylläpitävä asia. Kouluruokailu on joillekin päivän ainoa lämmin ateria ja sen puuttuminen vaikuttaa välittömästi hyvinvointiin. Nämä molemmat ovat riskitekijöitä syrjäytymiselle. Kavereiden merkitys nuorille on tärkeä. Kavereiden avulla nuori pysyy sosiaalisesti aktiivisena eikä tunne oloaan yksinäiseksi. Kun kavereiden näkeminen on kiellettyä niin kenelle nuori voi kertoa ongelmansa ennen kuin on liian myöhäistä?

Kaiken kaikkiaan COVID-19 virus ja infektion leviäminen on tuonut Suomeen sekä poliittista, että taloudellista pelkoa. Huoli siitä, miten tilanteessa tulee käymään on ajankohtainen ja koskettaa kaikkea. Suuri osa ihmisistä pelkää terveyden ja henkensä puolesta. Parhaiten viruksen leviämistä voimme hallita olemalla kotona ja pitämällä taukoa kavereiden sekä läheisten näkemisessä. Korona-pandemia on toisen maailman sodan jälkeen suurin koko maailmaa koskettava kriisi, joka vaatii voiman ponnisteluja, sekä yksilö-, että valtiotasolla. Yksilön suurimpana toimenpiteenä voidaan pitää sopeutumista eristystoimenpiteisiin. Kukaan ei tiedä milloin tämä on ohi ja miten se vaikuttaa lopullisesti ihmisten elämään, mutta tällä hetkellä toivon vain, että epidemia olisi ohitse mahdollisimman pian.

https://www.tervareitti.fi/korona-70-vuotiaat-kotiin-koulut-ja-uimahallit-kiinni/